Nya SNI-koder – så kan du förbereda dig!
Snart lanseras nya SNI-koder (Standard för svensk näringsgrensindelning). Förändringen innebär att många företag behöver agera för att säkerställa att deras verksamhet är korrekt klassificerad. Den 27 januari öppnar en ny tjänst på verksamt.se där du själv kan ändra din SNI-kod. Här guidar vi dig genom det viktigaste kring uppdateringen och vad du behöver göra.
Vad är en SNI-kod och varför är den viktig?
SNI-koder används för att gruppera företag efter deras huvudsakliga verksamhet och är en central del av det svenska näringslivets struktur. Dessa femsiffriga koder påverkar bland annat:
- Företagets synlighet: Koderna används för att ge företag tillgång till branschspecifik information och regeländringar.
- Ekonomiska förutsättningar: Felaktiga koder kan påverka kreditvärdighet, försäkringskostnader och möjligheter till finansiering negativt.
- Statistiska underlag: Korrekt klassificering bidrar till att skapa en rättvisande bild av svensk näringslivsstatistik, vilket påverkar samhällsbeslut och analyser.
Vad innebär förändringen med SNI 2025?
Den senaste uppdateringen av SNI-koderna gjordes 2007, och det har blivit dags att uppdatera systemet för att bättre spegla näringslivets utveckling – särskilt inom snabbt föränderliga sektorer som IT och tjänster.
För cirka 30 procent av företagen innebär ändringen att deras verksamhet kommer att klassificeras om till en annan eller flera nya koder.
Vad händer om du inte uppdaterar koden?
Om du inte själv uppdaterar din kod kommer SCB (Statistiska centralbyrån) att göra en automatisk klassificering. Detta kan dock resultera i mindre exakta koder som inte speglar din verksamhet på bästa sätt. Konsekvensen kan bli att företaget missar viktiga branschspecifika möjligheter, exempelvis bidrag, tillgång till branschspecifik information, eller korrekt bedömning av kreditvärdighet och försäkringskostnader.
Därför är det viktigt att du själv tar kontroll över processen.
Så kan du förbereda dig:
- Läs på om de nya SNI-koderna
På SCB:s hemsida finns utförlig information om de nya koderna. Ta reda på vad förändringarna innebär för just din verksamhet och bransch.
- Kontrollera din nuvarande SNI-kod
Börja redan nu med att se över din befintliga SNI-kod och säkerställ att den stämmer överens med företagets huvudsakliga verksamhet.
- Använd den nya e-tjänsten på Verksamt.se
Den 27 januari lanseras en ny tjänst på Verksamt.se, där du enkelt kan se över och uppdatera din kod. Detta är ett smidigt sätt att säkerställa att din verksamhet är rätt klassificerad enligt SNI 2025.
- Ta hjälp vid behov
Om du är osäker på hur du ska göra eller vilken kod som passar din verksamhet bäst, kan du rådfråga en redovisningskonsult eller rådgivare.
Var kan du hitta mer information?
För att läsa mer om SNI 2025 och hur det påverkar din verksamhet, besök:
- SCB:s hemsida: Här hittar du detaljerad information om de nya SNI-koderna och vad de innebär.
- Verksamt.se: Från den 27 januari kan du själv uppdatera dina koder här.
The post Nya SNI-koder – så kan du förbereda dig! appeared first on Tidningen Konsulten.
Begränsad möjlighet till avdrag för ränteutgifter
Från och med beskattningsåret 2025 och framåt gäller en begränsad avdragsrätt för ränteutgifter i inkomstslaget kapital för privatpersoner. Det är en stor förändring för …
Så förändrar EU:s nya momsreform framtiden för svenska företag
EU:s nya momsreform ViDA revolutionerar momshanteringen med e-fakturering och digitalisering. Vad betyder det för svenska företag? Fredrik Andersson Carlö från Skatteverket reder ut …
Från den 1 december sänks räntan på skattekontot
Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …
Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?
Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …
Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen
I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …
Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet
Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …
Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”
Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …
Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning
Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …
Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri
Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …
Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på
Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda …